Nazeri

Nazeri

Agent Insuran Takaful Berdaftar

Pelik ya dengar ni? Ya betul, anda sebenarnya telah ada insuran sejak dari dalam kandungan ibu anda lagi. Apakah bentuk insuran yang anda ada? Sebelum itu kenali dahulu apa maksud Insuran/takaful.

Insuran/takaful ialah sejenis alat kewangan untuk perlindungan dari sebarang risiko yang boleh dibeli. Maksudnya, sekiranya terjadi sesuatu yang tak diingini kepada diri, ahli keluarga, atau barang kepemilikan anda, insuran memberikan perlindungan.

            Insurans akan berfungsi apabila anda telah membayar premium, syarikat insuran akan membayar pampasan bergantung kepada kadar risiko yang ditanggung. Bagaimanapun masa tanggungan insurans ini terhad kepada jangka masa tertentu dan nilai had pampasannya.

Mudah fahamnya. Begini…Contohnya Aina telah membeli premium insuran  dengan membayar kepada syarikat A caruman sebanyak RM200 sebulan. Syarikat A menawarkan perlindungan:

 1. Jika Aina dimasukkan ke wad, Aina layak tinggal di hospital bilik RM200 semalaman dengan had tahunan sebanyak RM1.5 juta untuk satu jenis penyakit serta tanpa had untuk seumur hidup
 2. Jika lumpuh kekal, Aina akan dibayar sebanyak RM100 000.
 3. Jika kematian akibat kemalangan keluarga Aina akan dibayar RM100 000.
 4. Jika Aina disahkan menghidap penyakit kritikal, Aina berhak dibayar pampasan sebanyak RM100 000 dan ditakdirkan Aina meninggal dunia akibat penyakit kriktikal yang dialami, keluarga Aina sebagai yang telah dinamakan akan mendapat pampasan RM100 000 lagi.
 5. Bayak lagi tawaran lain yang diberikan oleh Syarikat A kepada Aina. Baca di sini PELAN PENUH untuk melihat apa yang Aina dapat di syarikat A.

 

        Terdapat banyak syarikat insuran dan takaful di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan seumpama ini. Sekiranya anda tidak membeli insuran/takaful sekalipun, anda sebenarnya ada insuran anda tersendiri seperti berikut,

 1. Pembiayaan dari ibubapa
 2. Keluarga terdekat
 3. Sahabat karib dan kawan-kawan terdekat
 4. Wang simpanan
 5. Kerajaan yang pemurah
 6. Kredit kad, Pinjaman atau derma

Persoalannya sekarang, mapukah insuran perbadi ada ini mampu menawarkan RM1.5 juta setahun dan tiada had seumur hidup kepada anda seperti apa yang Aina dapat daripada Syarikat A?

Tanyalah diri anda:

 1. Adakah ibubapa anda seorang yang kaya, banyak harta, banyak wang simpanan yang telah diperuntukan untuk anda atau adakah mereka masih hidup?
 2. Adakah keluarga anda juga seperti ibubapa anda, yang menyayangi anda seperti anak mereka sendiri dan sanggup berkorban harta benda merek kepada anda? Adakah mereka juga terdiri daipada golongan yang mampu?
 3. Berapa ramai kawan anda yang benar-benar rapat dengan anda? Adakah mereka akan pasti bersama anda semasa anda susah, adakah mereka juga sanggup memberikan apa saja untuk anda?
 4. Mungkin wang simpanan anda memang mencukupi, malah melebihi daripada keperluan anda. Wang simpanan anda mampu menjamin anda?
 5. Malaysia antara negara yang menawarkan kos rawatan termurah untuk rakyatnya. Anda ada pengalaman dengan hospital milik kerajaan atau masihkah anda nak bersaing dengan golongan tidak mampu untuk mendapatkan kos rawatan yang rendah di hospital kerajaan. Baca di sini kenapa HOSPITAL KERAJAAN MENJADI PILIHAN DAN SESAK.
 6. Atau anda ada pilihan lain sepeti nak buat pinjaman, guna kredit kad atau mohon derma daripada orang ramai jika anda tidak mampu nanti?

 

Jika 6 persoalan ini anda rasa ok dan jawapan anda Ya, maka anda memang tak perlulah ambil Insuran. Sebarang khdmat nasihat bolelah klik pada borang di bawah.

Nazeri 012-2730191

Share this post

wpChatIcon