PERLINDUNGAN PERUBATAN LENGKAP UNTUK ANDA DAN KELUARGA

Pilih Insuran Terbaik

PANDUAN MEMBELI PLAN INSURAN TAKAFUL YANG TERBAIK

Insuran Takaful  Berkaitan Pelaburan (Investment Link)

Salam sejahtera semua, di sini saya akan menerangkan apakah produk insuran takaful yang selalu dilanggani oleh kebanyakan orang di Malaysia

1. Life/Hibah

Insuran untuk menyediakan jaminan kewangan kepada  diri sendiri jika berlaku kiilatan kekal atau untuk orang tersayang jika berlaku kematian. Contohnya jika anda membeli Life/Hibah RM500 000, jika berlaku keiilatan kekal (Hilang Upaya) maka anda jika masih hidup akan menerima RM500 000 tersebut atau jika anda meninggal dunia maka pewaris seperti yang dinamakan oleh anda Ketika membeli polisi akan menerima RM500 000 itu.

2. Insuran Perubatan

Membeli plan ini bagi tujuan perubatan selalunya orang sebut Plan Kad perubatan (Medical Card). Plan ini bertujuan untuk kemasukkan ke hospital, penanggungan bill-bill rawatan, penyakit kritikal serta manfaat-manfaat lain yang boleh dipilih oleh peserta.

3. Plan Komprehensif  Berkaitan Pelaburan (Investment Link)

Paling Popular terutama bagi yang pertama kali memilik Insuran Takaful. Plan ini merangkumi Life/Hibah, Kad perubatan dan pelaburan yang menyediakan Tabungan Tunai.

 • Ketiga-tiga Plan ini kebiasaan hari ini adalah berkaitan dengan bentuk pelaburan (Investment Link)

Apakah kreteria yang anda perlu tahu untuk memilih satu plan insuran Takaful yang terbaik untuk anda?

Saya akan membincangkan Plan Komprehensif berkaitan pelaburan  (Investment Link)

Kreteria 1 – Life/Hibah

Life atau hibah perlu disertakan untuk memberi jaminan kewangan kepada anda sekiranya lumpuh kekal atau sebahagian juga untuk orang yang anda sayangi jika ditakdirkan umur anda tidak Panjang. Untuk life/Hibah ada perlindungan  yang bermula daripada serendah RM10 000. Sebaiknya kiraan 10 kali gaji anda. Jumlah perlindungan biasa sekarang sebaiknya mulakan dengan RM100 000.

Kreteria 2 – Bilik dan kemasukkan ke Hospital

Kadar bayaran bilik bergantung kepada jenis bilik sama ada berempat, berdua, seorang atau tinggal dibilik premium dan suit. Jadi anda boleh pertimbangkan bilik macam mana yang anda nak jika anda ditakdirkan masuk wad nanti. Kebanyakan client dia cakap nak dok bilik seorang senang jika anak beranak nak datang teman dan tiada gangguan daripada orang lain. Alang-alang ambil insuran biarlah bilik yang selesa ala-ala menginap di hotel. Ada syarikat insuran yang menawarkan harga bilik yang bertambah jika anda tidak membuat tuntutan. Untuk panduan sila lihat contoh harga bilik seperti gambar di bawah.

Kreteria 3 – Had Tahunan dan had Seumur Hidup

Anda kena pilih dan bandingkan berapa had yang sesuai dengan masa sekarang dan masa akan datang. Dahulu had tahunan RM50 000 mungkin sudah memadai, kemudian RM ratusan ribu dan kini dengan kadar infllasi dan kemajuan bidang perubatan had tahunan yang tinggi seperti Jutaan setahun amat diperlukan. Jangan nanti beli insuran tapi last-last dok di hospital kerajaan kerana tidak cukup untuk menampung kos rawatan terutamanya melibatkan penyakit kritikal seperi cancer di mana kos rawatan boleh mencebah ratusan ribu ringgit. Had seumur hidup juga penting untuk dinilai, Ada syarikat insuran menawarkan sehingga 10 kali had tahunan contohnya RM50 000 x 10 maka had tahunan nya RM5 Juta. Sekarang banyak yang menawarkan had tahunan tanpa had untuk seumur hidup. Jadi pilihlah yang terbaik

Kreteria 4 – Rawatan Pesakit Luar (Pay and Claim)

Akibat kemalangan

Boleh ke klinik atau hospital sebagai pesakit luar pay and claim tertakluk kepada berapa had tahunan yang diberikan. Contohnya RM2000 setahun. Jika melebihi had, anda tidak boleh lagi claim dan bill adalah tanggungan sendiri.

Pra dan post Kemasukan Hospital

Medical Card biasanya hanya boleh digunaka jika anda dimasukkan ke hospital sahaja. Namun begiitu lihat tawaran pra dan post untuk pesakit luar setegahnya ada yang menawarkan 60 hari sebelum dan 90 hari selepas, ada pula yang menawarkan 90 hari sebelum dan sehingga 180 hari selepas. Ini bermakna jika anda mendapati diri anda ada tanda-tanda tidak sihat, anda boleh mendapat khidmat nasihat, rawatan sebagai pesakit luar di mana-mana klinik atau hospital.  Namun begitu, bill rawatan ini anda kena bayar dulu. Sekiranya rawatan anda itu biasa dan tiada yang membahayakan dan maka bill itu sepenuhnya adalah tanggungan anda sendiri. Sebaliknya jika hasil pemeriksaan mendapati ada kaitan dengan yang serius, doktor dari klinik atau hospital menyatakan anda perlu mendapat rawatan lanjut dan dimasukkan ke wad, anda boleh menuntut kembali wang yang anda bayar sebelum ini dalam tempoh yang ditetapkan sebelum kemasukkan ke hospital yang berkenaan dengan peyakit tersebut. Begitu juga selepas keluar hospital, anda mungkin akan diminta datang semula samada tujuan rawatan susulan seperti fisioterapi, dressing atau temujanji doctor, anda juga kena bayar bill sendiri terlebih dahulu dan claim kemudian dalam tempoh yang anda layak.

Contoh Amin mendapati dia tak sihat, Amin telah datang ke klinik dan doktor telah merawatnya dengan bill sebanyak RM200. Selepas 5 hari Amin tetap tidak sihat, dan datang kembali ke klinik doctor syorkan Amin mendapatkan rawatan lanjut di Hospital. Bill khidmat doktor RM150 telah dikenakan dan Amin juga membayarnya sendiri. Di hospital Amin telah menjalani ujian CT Scan untuk mengetahui punca penyakitnya. Amin telah membayar bill RM1000. 2 Hari kemudian, pihak hospital mengesahkan Amin mengidap Batu Karang dan perlu melakukan pembedahan. Amin dimasukkan ke hospital dan bill rawatan termasuk pembedahan sebanyak RM35 000 dibayar oleh pihak insuran. Selepas seminggu Amin datang berjumpa doctor untuk temujanji melihat perkembangan pembedahan dia. Bill rawatan dikenakan RM150 dibayar oleh Amin. Amin telah menghantar kesemua bill original sebelum dan selepas masuk wad kepada agen dia bagi tujuan tuntutan.

Contoh lain

Dialisis buah pinggang

Jika masalah buah pinggang anda kena buat dialisysis anda perlu bayar dan claim kemudian

Cancer  

Ujian lanjutan, kemotrapi dan semua berkaitan juga sebelum dan selepas warded.  Ada syarikat insuran menawarkan guarantee latter bagi tujuan ini. Jadi anda tidak perlu risau mana nak cari duit membayar pendahuluan yang mahal dan anda bolehlah focus kepada penyembuhan sakit anda,

Kreteria 5 – Elaun Harian menginap di Hospital dan Elaun Loging untuk Peneman

Sila lihat adakah plan anda menawarkan elaun harian jika anda dimasukkan ke wad. Ada yang menawarkan elaun pengganti pendapatan sehingga RM500 sehari. Bermakna jika anda masuk wad selama 10 hari anda akan dibayar elaun sebanyak RM5000. Ada juga yang menawarkan elaun loging kepada ahli keluarga atau rakan anda mendapat sejumlah wang untuk makanan dan penginapan untuk menemani orang yang dimasukkan ke hospital. Ini akan memudahkan anda (atau orang tersayang) untuk menampung perbelanjaan mereka.

Kreteria 6 – Tempoh Insuran

Anda boleh memilih untuk menentukan berapa lama tempoh siji/polisi anda seperti 50 tahun, 70 tahun 80 tahun atau sehingga 100 tahun. Semakin lama tempoh semakin tinggi premium yang anda kena bayar. Ada syarikat menawarkan jaminan lanjutan sehingga 100 tahun jika anda perbaharui tempoh tanpa perlu risau tapisan daripada pihak underwriting. Jaminan lanjutan 100 tahun dengan terus memilih 100 tahun adalah mempengaruhi jumlah bayaran premium anda.

Kriteria 7 – Co insuran/Ko takaful, deductable atau Full coverage

Adakah jenis plan medical card anda. Jika tertakluk kepada co-insuran/Takaful maka anda kena bayar perbezaan yang tidak dibayar oleh pihak insuran tersebut. Ada plan yang berdasarkan deductable. Deductable boleh merendahkan premium tapi anda kena bayar jumlah tertentu yang dipersetujui seperti Rm10 000, 20 000 atau Rm30 000. Jika plan anda Full coverage, bermakna anda tidak perlu membayar dan ditanggung sepenuhnya oleh syarikat insuran/takaful. Walaubagaimanapun ini tak termasuk wang deposit yang perlu anda bayar kepada pihak hospital. Kebanyakan hospitan hari ini mengenakan wang deposit kemasukkan ke hospital sebanyak RM300 hingga RM500. Jika co takaful/insuran anda RM300 bila kluar wad nanti mereka akan menolak daripada wang deposit tersebut disamping caj pendaftaran dan lain-lain yang tidak termasuk dalam tanggungan pihak insuran. Setelah ditolak, baki deposit anda akan dipulangkan semula kepada anda.

Kreteria 8 – Rider

Rider adalah tambahan lain yang boleh dimasukkan dalam plan insuran anda untuk menambahkan manfaat yang bakal anda terima. Boleh rujuk jenis-jenis rider yang mungkin anda perlukan.

Kriteria 9 – Waiver (Pengecuaian Bayaran)

Rider ini agak penting di mana jika anda telah disahkan mengidap penyakit kritikal, walaupun anda terselamat dan terus hidup, sumbangan atau premium bulanan anda akan  menjadi FREE dan anda tidak perlu lagi membayar premmium anda ini dan segala perlindungan berjalan seperti biasa mengikut kontrak anda.

Kriteria 10 – Nilai Tunai Hasil Pelaburan

Sumbangan atau premium yang anda bayar digunakan untuk membeli unit-unit pelaburan dalam dana-dana tertentu. Sebagai muslim kebanyakannya akan memilih dana yang patuh syariah. Hasil dana-dana ini akan digunakan sebagai topup akaun anda dan juga menambah nilai tunai yang boleh digunakan oleh anda sama ada untuk dikeluarkan dalam tempoh tertentu atau diperoleh selepas sijil matang.  keuntungan adalah tertakluk kepada prestasi dana dan keadaan pasaran semasa.

Kriteria 11 – lain-lain

Syarikat insuran/Takaful ada tawaran khas mereka yang tersendiri untuk menarik client memilih Bersama mereka. Anda buatlah perbandingan yang mana yang memberikan lebih nilai bagi anda.

Semasa mendapat khidmat nasihat jangan terpengaruh sebab harga, agen, nama syarikat sebaiknya pilih mana yang menawarkan plan yang terbaik untuk anda dan kenapa plan tersebut dibuat begitu. Buat sedikit rujukan supaya anda faham sebelum anda membeli. Jangan terlalu lama berfikir dan bertangguh kerana kita tak tahu bila perkara yang tidak diingin boleh menimpa kita. Jika dah ada niat jangan tunggu nanti, esok sebaiknya bertindak sekarang.

Bersama ini saya berikan satu contoh Plan yang diambil oleh seorang Client

Nama : Haslina Wati

Umur : 30 tahun

Bayaran Bulanan : RM300

Dia telah memilh manfaat berikut:

  1. Plan basic Life – RM100 000
  2. Penyakit kritikal – RM100 000
  3. PA – RM100 000
  4. Bilik dan Penginapan Hospital – Bilik RM200, Had tahunan RM1.5 Juta setahun dan Tiada Had Seumur Hidup dengan 0 Deductable (Full Coverage)
  5. Special Care untuk Penyakit Kritikal 77 Jenis penyakit
  6. Pengecualian (Waiver)

Berikut secara am dinyatakan apakah faedah yang bakal diperolehi oleh beliau. 

 

Plan Type (jenis Plan)

Plan 150 (RM)

Plan 200 (RM)

Plan 250 (RM)

Plan 300 (RM)

Plan 350 (RM)

Plan 400 (RM)

Plan 500 (RM)

 

Overall Annual Limit (Had tahunan)

850,000

1,500,000

1,600,000

1,700,000

1,800,000

2,000,000

2,500,000

 

Overall Lifetime Limit (Had Seumur Hidup)

No limit

 

Deductible Option

Full Coverage zero deductible (Base Plan);

A) Hospitalisation & Surgical Benefit

1

Hospital Room & Board (subject to a maximum of one hundred and fifty (150) days per Any One (1) Disability)

Bilik Hospital untuk 1 jenis Keilatan

150

200

250

300

350

400

500

2

Intensive Care Unit (subject to a maximum of one hundred and fifty (150) days per confinement)

As charged. Subject to Reasonable & Customary Charges*

3

Lodger Benefit (subject to a maximum of one hundred and fifty (150) days per Any One (1) Disability)

75

100

125

150

175

200

250

4

Hospital Supplies and Services

As charged. Subject to Reasonable & Customary Charges*

5

Surgical Fees

6

Anaesthetist Fees

7

Operating Theatre Fees

8

In-Hospital Physician Visit (subject to a maximum of two (2) visits per day)

9

Pre-Hospitalisation Diagnostic Tests (within ninety (90) days prior to hospitalisation)

 

10

Pre-Hospitalisation Consultation (within ninety

(90) days prior to hospitalisation – maximum of two (2) General Practitioner and one (1) Specialist consultations)

11

Organ Transplant

12

Post Hospitalisation Treatment (within one hundred and eighty (180) days following discharge from hospital)

13

Home Nursing Care (subject to a maximum of one hundred and eighty (180) days per lifetime)

14

Ambulance Fees

15

Day-Care Surgery

16

Medical Report Fees Reimbursement

As charged.

Up to a maximum of RM200 per admission for In-Patient treatment or per Disability for Out- Patient treatment.

B) Out-Patient Treatment Benefits

1

Emergency Accidental Out-Patient Treatment & thirty (30) days follow up treatment (Annual Limit)

Up to 1,500

Up to 2,000

Up to 2,500

Up to 3,000

Up to 3,500

Up to 4,000

Up to 5,000

2

Out-Patient Kidney Dialysis Treatment (includes consultation, examination tests and prescribed take-home drugs)

As charged. Subject to Reasonable & Customary Charges*

3

Out-Patient Dengue or Enteric Fever Treatment (includes consultation, examination tests and prescribed take-home drugs)

C) Cancer Treatment Benefit

 

1

Out-Patient Cancer Treatment (radiotherapy, chemotherapy, targeted therapy, hormonal therapy or immunotherapy including consultation, examination tests and prescribed take-home drugs)

As charged. Subject to Reasonable & Customary Charges*

2

Genomic Test for Cancer (per lifetime)

Up to 10,000

Up to 15,000

Up to 20,000

Up to 25,000

Up to 30,000

Up to 35,000

Up to 40,000

D) Other Benefits

1

Second Medical Opinion

Reimbursement of the claimable cost, subject to Reasonable and Customary Charges* (up to a maximum of RM2,000 per annum).

2

Reimbursement for Alternative Treatment fees (post Hospitalisation Out-Patient benefit, within thirty (30) days following discharge from hospital)

As charged. Subject to Reasonable and Customary Charges* (limited to one (1) visit per day)

Limit per day

150

200

250

300

350

400

500

Maximum per annum

1,500

2,000

2,500

3,000

3,500

4,000

5,000

3

Intraocular Lens

As charged. Subject to Reasonable & Customary Charges*

E) No Claim Benefit

1

No Claim Reward

10% increase in the initial rate of Hospital Room and Board Benefit every 3 years, provided that no claim is made in the previous 3 years and the increased amount shall not exceed 150% of the initial rate of Hospital Room and Board Benefit.

2

No Claim Refund

 

No Claim Period

No Claim Refund

(% of Cost of Insurance Paid** of Preceding Policy Year)

1 consecutive Policy Year

10%

2 consecutive Policy Years

15%

3 or more consecutive Policy Years

20%

  

Hazlina juga akan mendapat elaun menginap di hospital seperti kenyataan berikut:

 

Plan Type

Plan 150 (RM)

Plan 200 (RM)

Plan 250 (RM)

Plan 300 (RM)

Plan 350 (RM)

Plan 400 (RM)

Plan 500 (RM)

F) Optional Benefit

1

Hospital Income Benefit (daily benefit per day of hospitalisation) (maximum thirty (30) days per Disability)

75

100

125

150

175

200

300

Berikut Apa yang Haslina dapat dengan Special Care untuk penyakit Kritikal. Jika plan basic, penyakit kritikal akan hanya dibayar pada stage ketiga dan ke atas. Dengan plan tambahan ini, Hazlina mendapat perlindungan mengikut stage seperti dinyatakan dalam jadual berikut.

Antaranya ialah:

Insured Amount                                                                                                         RM 100,000.00

 (Diabetes Recovery Benefit) Insured Amount                                                     RM 20,000.00

 (Cancer Recovery Benefit) Insured Amount                                                        RM 35,000.00

 (Catastrophic CI Benefit) Insured Amount                                                          RM 20,000.00

No.

Category

Critical Illness Stages

Early Stage (50% of Prime Care+

Insured Amount)

Intermediate Stage (100% of Prime Care+ Insured Amount)

Advanced Stage (100% of Prime Care+ Insured Amount)

1

Heart Attack

Cardiac Pacemaker Insertion

Cardiac Defibrillator Insertion

Heart Attack – of specified severity

2

Coronary Artery Bypass Surgery

Pericardectomy Transmyocardial Laser Therapy

Minimally Invasive Direct Coronary Artery Bypass Grafting (MIDCAB)

Coronary Artery Bypass Surgery

3

Coronary Artery Disease

Early Coronary Artery Disease

Coronary Artery Disease

Serious Coronary Artery Disease

4

Cancer

Carcinoma in situ Early Prostate Cancer Early Thyroid Cancer Early Bladder Cancer

Early Chronic Lymphocytic Leukaemia

Early Melanoma

Carcinoma in situ and other Early Cancers of Specified Organs Treated with Radical Surgery

Cancer – of specified severity and does not cover very early cancers

5

Heart Valve Surgery

Percutaneous Valvuloplasty

Percutaneous Valve Replacement

Heart Valve Surgery

6

Aorta

Large Asymptomatic Aortic Aneurysm

Minimally Invasive Surgery to Aorta

Surgery to Aorta

7

Primary Pulmonary Arterial Hypertension

Early Primary Pulmonary Arterial Hypertension

Primary Pulmonary Arterial Hypertension – of specified severity

8

Cardiomyopathy

Hypertrophic Cardiomyopathy

Constrictive Pericarditis with Surgery

Cardiomyopathy – of specified severity

9

Stroke

Cerebral Shunt Insertion Brain Aneurysm Surgery

Carotid Artery Surgery

Stroke – resulting in Permanent Neurological Deficit with Persisting Clinical Symptoms

10

Paralysis

Loss of Use of One Limb

Loss of Use of One Limb and Loss of Sight in One Eye

Paralysis of Limbs

11

Multiple Sclerosis

Early Multiple Sclerosis

Multiple Sclerosis

12

Alzheimer’s Disease/ Severe Dementia

Early Alzheimer’s Disease

Moderately Severe Alzheimer’s Disease

Alzheimer’s Disease / Severe Dementia

13

Coma

Coma for 48 hours

Coma for 72 hours

Coma – resulting in Permanent Neurological Deficit with Persisting Clinical Symptoms

14

Parkinson’s Disease

Early Parkinson’s Disease

Moderately Severe Parkinson’s Disease

Parkinson’s Disease – resulting in Permanent inability to perform Activities of Daily Living

15

Bacterial Meningitis

Bacterial Meningitis with Full Recovery

Moderately Severe Bacterial Meningitis

Bacterial Meningitis – resulting in Permanent inability to perform Activities of Daily Living

16

Brain Tumour

Surgical Removal of Pituitary Tumour via Trans Sphenoidal Hypophysectomy

Benign Brain Tumour – of specified severity

17

Encephalitis

Encephalitis with Full Recovery

Mild Encephalitis

Encephalitis – resulting in Permanent inability to perform Activities of Daily Living

18

Head Trauma

Mild Head Trauma

Major Head Trauma – resulting in Permanent inability to perform Activities of Daily Living

19

Lung Disease

Severe Asthma

Insertion of a Vena Cava filter

Surgical Removal of One Lung

End Stage Lung Disease

20

Liver Disease

Liver Surgery

Liver Cirrhosis

End Stage Liver Failure

21

Aplastic Anaemia

Reversible Aplastic Anaemia

Myelodysplastic Syndrome or Myelofibrosis

Chronic Aplastic Anaemia – resulting in Permanent Bone Marrow Failure

22

Fulminant Viral Hepatitis

Biliary Tract Reconstruction Surgery

Chronic Primary Sclerosing Cholangitis

Fulminant Viral Hepatitis

23

Burns

Mild Severe Burns

Moderately Severe Burns

Third Degree Burns – of specified severity

24

Kidney Disease

Surgical Removal of One Kidney

Chronic Kidney Disease

Kidney Failure – requiring dialysis or kidney transplant

25

Organ/ Bone Marrow Transplant

Small Bowel Transplant

Corneal Transplant

Major Organ/ Bone Marrow Transplant (on the waiting list)

Major Organ/Bone Marrow Transplant

26

Muscular Dystrophy

Spinal Cord Disease or Injury resulting in Bowel and Bladder Dysfunction

Muscular Dystrophy

27

Systemic Lupus Erythematosus

Less Severe Systemic Lupus Erythematosus

Systemic Lupus Erythematosus with Severe Kidney Complications

28

Blood Transfusion

Occupationally Acquired Hepatitis B or C

HIV Infection Due To Blood Transfusion

29

Loss of Speech

Loss of Speech (other than injury or illness to the vocal cords)

Loss of Speech

30

Medullary Cystic Disease

Chronic Glomerulonephritis

Medullary Cystic Disease

31

Terminal Illness

Terminal Illness

32

Motor Neuron Disease

Early Motor Neuron Disease

Motor Neuron Disease – Permanent Neurological Deficit with Persisting Clinical Symptoms

33

Loss of Independent Existence

Early Loss of Independent Existence

Loss of Independent Existence

34

Brain Surgery

Surgery for Subdural Haematoma

Brain Surgery

35

Full-Blown AIDS

Full-Blown AIDS

36

Occupationally Acquired Human Immunodeficiency Virus (HIV) Infection

Occupationally Acquired Human Immunodeficiency Virus (HIV) Infection

37

Loss of Hearing

Partial Loss of Hearing Cavernous Sinus Thrombosis Surgery

Cochlear Implant Surgery

Deafness – Permanent and Irreversible

38

Loss of Sight

Loss of Sight in One Eye

Retinitis Pigmentosa

Optic Nerve Atrophy

Blindness – Permanent and Irreversible

39

Eisenmenger’s Syndrome

Less Severe Eisenmenger’s Syndrome

Severe Eisenmenger’s Syndrome

40

Infective Endocarditis

Moderately Severe Infective Endocarditis

Infective Endocarditis

41

Poliomyelitis

Peripheral Neuropathy

Moderate Poliomyelitis

Poliomyelitis

42

Progressive Scleroderma

Early Progressive Scleroderma

Progressive Scleroderma with CREST syndrome

Progressive Scleroderma

43

Severe Rheumatoid Arthritis

Mild Rheumatoid Arthritis

Moderately Severe Rheumatoid Arthritis

Chronic Rheumatoid Arthritis

44

Crohn’s Disease

Chronic Crohn’s Disease

Crohn’s Disease with Fistula

45

Severe Ulcerative Colitis

Chronic Ulcerative Colitis

Ulcerative Colitis with Total Colectomy

46

Myasthenia Gravis

Less Severe Myasthenia Gravis

Myasthenia Gravis

47

Progressive Muscular Atrophy

Less Severe Progressive Muscular Atrophy

Progressive Muscular Atrophy

48

Progressive Supranuclear Palsy

Early Progressive Supranuclear Palsy

Progressive Supranuclear Palsy

49

Chronic Autoimmune Hepatitis

Early Chronic Autoimmune Hepatitis

Chronic Autoimmune Hepatitis

50

Chronic Adrenal Insufficiency

Adrenalectomy for Adrenal Adenoma

Chronic Adrenal Insufficiency

51

Osteogenesis Imperfecta

Severe Osteoporosis with

Fractures#

Osteogenesis Imperfecta

52

Meningeal Tuberculosis

Tuberculous Myelitis

Meningeal Tuberculosis

53

Fracture of Spinal Column

Accidental Fracture of Spinal Column

54

Apallic Syndrome

Apallic Syndrome

55

Cerebral Aneurysm Requiring Brain Surgery

Cerebral Aneurysm Requiring Brain Surgery

56

Multiple Root Avulsions of Brachial Plexus

Multiple Root Avulsions of Brachial Plexus

57

Stroke Requiring Carotid Endarterectomy Surgery

Stroke Requiring Carotid Endarterectomy Surgery

58

Surgery for Idiopathic Scoliosis

Surgery for Idiopathic Scoliosis

59

Chronic Relapsing Pancreatitis

Chronic Relapsing Pancreatitis

60

Elephantiasis

Elephantiasis

61

Kawasaki Disease with Heart Complications

Kawasaki Disease with Heart Complications

62

Acute Necrohemorrhagic Pancreatitis

Acute Necrohemorrhagic Pancreatitis

63

Cerebral Metastasis

Cerebral Metastasis

64

Creutzfeldt – Jakob Disease (Mad Cow Disease)

Creutzfeldt – Jakob Disease (Mad Cow Disease)

65

Ebola Hemorrhagic Fever

Ebola Hemorrhagic Fever

66

Pheochromocytoma

Pheochromocytoma

67

Severe Relapsing Nephrotic Syndrome

Severe Relapsing Nephrotic Syndrome

68

Wilson’s Disease

Wilson’s Disease

69

Hydrocephalus

Hydrocephalus

70

Severe Epilepsy

Severe Epilepsy

Additional coverage for juvenile:

No.

Category

Critical Illness Stages

Early Stage (50% of Prime Care+

Insured Amount)

Intermediate Stage (100% of Prime Care+ Insured Amount)

Advanced Stage (100% of Prime Care+ Insured Amount)

71

Systemic Arthritis Chronic Child (Still’s Disease)

Systemic Arthritis Chronic Child (Still’s Disease)

72

Severe Dengue Haemorrhagic Fever

Severe Dengue Haemorrhagic Fever

73

Insulin-Dependent Diabetes Mellitus

Insulin-Dependent Diabetes Mellitus

74

Hand, Foot , Mouth Disease with severe complications (life threatening)

Hand, Foot , Mouth Disease with severe complications (life threatening)

75

Severe Hemophilia

Severe Hemophilia

76

Spinal Amyotrophy Children with Type I

Spinal Amyotrophy Children with Type I

77

Rheumatic Fever with Heart Valve Disorders

Rheumatic Fever with Heart Valve Disorders

Banyak mafaat yang boleh diperolehi daripada apa yang dicadangkan ini. Ini adalah antara contoh yang dapat saya tunjukkan betapa peri penting anda memilih plan perlindungan yang terbaik untuk anda. Paling penting, anda harus faham dan bertanya pada agen anda atau maklumat yang senang di akses dalam media mahupun pembacaan. Plan ini memerlukan penerangan yang lebih lanjut dan sekiranya anda memerlukan bolehla hubungi saya seperti butang dipaparkan di bawah.

Nazeri 012-2730191

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
nazeri

nazeri

Agent insuran berdaftar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wpChatIcon